Észbontó

2014 legújabb luxusórái I. rész

Off

Habár az órarajongók többsége a március végén induló Baselworld kiállításon megjelenő újdonságokat várja, nem érdemes lemaradni a Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) alatt bejelentett modellekről sem. Cikkünk a legfontosabb újdonságokat szedi össze.

Richard Mille RM 63-01 Dizzy Hands

Első pillantásra egészen szokványosnak tűnik a Dizzy Hands, de a neve már elárulja, hogy nem maradt ki belőle a Richard Mille-es szokatlanság: az látható, hogy a számlapon furán áll egy-két szám, de ha benyomjuk a koronát, az óramutató felgyorsul, a számok köre pedig ennek járásával ellentétesen kezd el forogni. Felfüggesztettük az időt: lehetünk egyedül, vagy szeretteinkkel, nem kell foglalkoznunk a múlásával. Gérard de Nerval 19. századi francia romantikus költő szavaival élve:

Az idő nem lepi meg a bölcs jellemet,

Az idővel a bölcs nem foglalkozik.

Ő tudja csak egyedül, hogyan kezelje,

S ismerje meg Isten ajándékait.

Richard Mille RM 61-01 Yohan Blake

Yohan Blake olimpiai bajnok és kétszeres világbajnok jamaicai atléta tiszteletére készült a nemzete zászlajának színeiben pompázó modell. A tok anyaga a TZP-N elnevezésű ultrakemény kerámia, mely hihetetlen 6 gramm/köbcentiméteres sűrűségével egyszerre biztosít kényelmes viseletet és hihetetlen ellenállóságot.

Richard Mille RM 60-01 Regatta Flyback Chronograph

Hajós kalandorok hűséges társa lehet a tengeri navigáció elősegítéséhez kifejlesztett RM 60-01. Míg más, hasonló óráknál általában eltérő módon lehet kiszámítani az északi- és déli félgömbön az aktuális pozíciónkat, ezen a modellen elég a lünettát a megfelelő helyzetbe állítani, és máris minden ugyanúgy működik – feltéve, hogy látjuk a Napot, és ismerjük a helyi időt. A számlapon egy 60 perces visszaszámláló komplikáció is helyet kapott, az 50 órás járástartalékú szerkezet érdekessége pedig a variálható geometriájú rotor: lehet a vásárló teniszező, vagy kerékpáros, beállítható, hogy a különböző intenzitású kézmozgás ellenére ugyanolyan mértékben hasznosítsa az átvitt mozgási energiát.

Richard Mille RM 35-01 Rafael Nadal

Rafael Nadal, az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb teniszjátékosának tiszteletére készítette el a Richard Mille ezt a manuális szerkezetű, extravagáns órát. A spanyol sportember nemrég épült fel egy sérüléséből, máris visszaütögette magát a listák élére: ezt az erőt és elhivatottságot igyekszik visszaadni az 55 órás járástartalékú, vadiúj karbon-technológiával készülő szkelettmodell.

Richard Mille RM 36-01 G-Sensor Tourbillon Sébastien Loeb

Sébastien Loeb, a WRC Rali-világbajnokság történelmének legsikeresebb versenyzőjének együttműködésével frissítette fel a Richard Mille az eredeti RM 36-os modellt, továbbfejlesztve a mechanikus g-szenzort. Az órák világában egyedülálló szerkezet a barna lünetta segítségével állítható be abba a tengelybe, amiben aztán mérhető lesz az órát hordó személyre ható mindenkori maximális g-erő: lehet ez a gyorsuláskor, lassuláskor, vagy a kanyarokban érezhető erő, a szenzor a gravitációs erő legfeljebb hatszorosáig tudja lekövetni. Ez az érték aztán a középen kiálló gombbal nullázható le az amúgy 70 órás járástartalékú tourbillonos, manuális felhúzású órán. Csak 30 darab készül.

Richard Mille RM 50-01 Sensor Lotus F1 Team Romain Grosjean

Részben az előző két modell keverékének tekinthető az RM 50-01: a tok itt is az új karbontechnológiával készül, és g-szenzor is van a számlapon, de itt csak a lassulás során fellépő erő mérhető vele. Ezen a manuális szerkezeten viszont stopper funkció is helyet kapott, és egy 1:5-ös Forma-1-es Lotus modellautó is jár a 30 példányban készülő óra mindegyike mellé.

Vacheron Constantin Métiers d’Art Mécaniques Ajourées

Több száz munkaórába került a manuális Calibre 4400 szerkezet „kifaragása” az új Vacheron Constantin modellhez: az eredeti órabelsőség közel felét sikerült eltüntetni a minél látványosabb megjelenés érdekében, anélkül, hogy ez befolyásolná a megbízható járást. A koronát a kézzel készített fekete, szürke, vagy kék tűzzománc díszítés teszi fel az ipari forradalmat megtestesítő órára.

A. Lange & Söhne Lange-1 Tourbillon Perpetual Calendar RG

Nem sok tourbillonos óra létezik, amin elrejtenék ezt a csodás szerkezetet, pedig ezen a modellen csak az üveg hátlapon keresztül figyelhetjük meg a működését. Érthető viszont, hiszen a számlapról rengeteg információt olvashatunk le, és ezen még egy tourbillon is csak a túlzsúfoltság érzetét keltené. Az 50 órás járástartalékú automata szerkezetet az idő mutatása mellett hónap, nap, holdfázis és szökőévet jelző komplikációkkal szerelték fel.

A. Lange & Söhne Richard Lange Perpetual Calendar Terraluna

Szinte ugyanezeket a funkciókat olvashatjuk le a Terralunáról is, mégis sikerült mindezt egy teljesen más felépítésű számlappal megoldani. A nap- és hónap komplikációk ablakosak lettek, az óra-, perc-, és másodpercmutatók pedig mind külön tengelyen, egymás útját metszve járnak. Nem veszett el a holdfázis sem, ezt a szerkezet hátlapjára tették, kiegészítve a Hold épp aktuális helyzetével a Föld körül. Ha mindez nem lenne elég, még a járástartalékra is rádobtak egy lapáttal: ez a modell 14 napot bír teljesen felhúzva.

Forrás: trendmagazin.hu

 

Kapcsolódó Cikkek

  • A tökéletlenségeid tesznek széppé és azzá, aki vagy. Demi Lovato

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

március 2024
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031