Nincs kategorizálva

A világ kultúrájának egyik csodája: Japánkert

Off

Ha belép az ember egy japánkertbe, abban a pillanatban megszállja valami megfoghatatlan nyugalom. Az érzékeinket csupa gyönyörű és illatos dolog foglalja le, az ember megtalálja a belső békéjét.

 

A japánkertekhez hozzá tartozik Japán legfőbb ismertetőjele, a teázás. A századok folyamán kialakult a cha-niwa együttese (váróhelyiség, teaház és a kert), amely a teaszertartás eszményi környezete. Kialakításánál törekednek az igénytelen, egyszerű, természetes szépség bemutatására, amely az ún. “Satori”, azaz emelkedett lelkiállapotba hozza az áthaladás közben a szemlélődőt.

 

A japánkerteknek többféle típusa van, így minden kert egyedi. Van olyan kert, ahol kevés a növény és nincs víz, de kavicsok vagy hullámosra gereblyézett homok segítségével felidézik a víz hangulatát. Erre a stílusra jellemzőek az érdekes alakjukért vagy mintázatukért választott sziklák, a moha, és az alacsony növésű bokrok. Más módszerrel pedig a kert, rajta kívül álló elemekkel (például hegyek, épületek) alkot művészi kompozíciót. Ilyenkor egy középső elem – gyakran gondosan ápolt növényzet – zárja ki a közbetolakodó elemeket és foglalja keretbe a bemutatni kívánt látványt.

 

Egy tipikus japánkertben rendszerint megtalálhatók az alábbi elemek, vagy az azokat jelképező dolgok:

- víz

- sziget

- a szigetre vezető híd

- lámpás, leggyakrabban kőből

- teaház vagy kerti pavilon

 

A japánkert békés, gyönyörű hely, mely teljes kikapcsolódást jelent a mindennapi életből, de japánkerteket más céllal is terveznek. A legtöbb kert csendes elmélkedésre bátorítja a látogatót, de némelyiket ritka növényfajok vagy érdekes formájú kövek bemutatására hozták létre. A köveknek a japán legendák szerint lelkük van, ezért tisztelettel kell bánni velük. Kövekből alakítják ki a kertek ösvényeit és hidait. Kövek jelképezik a hegyeket is, ahol igazi hegyek nincsenek. Mindig páratlan számú követ helyeznek el egy csoportban, leggyakrabban háromszög alakzatban.

 

A varázslatos sétakertekben a látogatónak végig kell sétálnia a kerten, hogy teljes mértékben élvezhesse szépségét. Előre megtervezett út viszi végig a sétálókat a kert minden egyes részén. Egyes helyeken egyenetlenre tervezik a talajt, hogy az embernek a lába elé kelljen néznie, és amikor újra felnéz, szép dísz vagy látvány ötlik a szemébe – ezt a tervezésmódot hívják „az elrejtés és megmutatás elvének”, és célja a látogató felvidítása.

Japánkertet Budapesten az Állatkertben, a Margit-szigeten és a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakképző Intézet területén találhattok.

Forrás: ruzseslegyezo.eu

Kapcsolódó Cikkek

  • Van, amit a szülők jobban tudnak. Van, amikor a legjobb barát sem tudja elérni, amit egy anya igen. És van, amikor úgy érezzük, a helyzet, amibe kerültünk, meghaladja a tudásunkat, és csak egy felnőtt adhat rá elfogadható tanácsot. Leiner Laura

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

augusztus 2022
H K S C P S V
« máj    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031