Nincs kategorizálva

Gyorsan! Valami hideget és finomat…

Off

Egy pohár jegeskávét? Vagy inkább gyümölcsturmixot? A hőmérő higanyszála 30 fok fölé kúszik, jól esne valami finom, jéghideg különlegesség, de kinek van kedve ilyenkor kellemes kávézó, esetleg más megoldás után kutatni? Segítünk: íme néhány öltet, amiket felhasználva otthon is pár perc alatt elkészülhet egy-egy szemet gyönyörködtető, testet-lelket üdítő ital. Kápráztassuk el barátainkat!

 

Gyümölcsturmixok

A nyár a gyümölcskedvelőknek számtalan felfedezni valót kínál. Az eper, a málna, a meggy, a barack, a dinnye egymás után jelennek meg a piacok standjain. A friss gyümölcs élvezete megunhatatlan; azonban ha mégis kipróbálnánk valami újat, bátran kísérletezhetünk! A turmixgépbe az ízlés szerint összeválogatott gyümölcs után kerülhet joghurt vagy tej, édesítésként használhatunk cukrot, mézet, vaníliás cukorral vagy akár folyékony édesítőszert is. Aki még jegesebbre szomjazik, tegyen a mixhez néhány jégkockát is. Érdemes kihasználni a friss gyümölcsök szezonját, hiszen télen nemigen jut ennyi vitaminhoz szervezetünk. Ráadásul a gyümölcsturmix laktató is, az egészséges táplálkozás részeként fogyaszthatjuk reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Egy színes itallal bármikor könnyű örömet szerezni!

 

Jegeskávé

Tévedés, hogy a gyönyörű kávézóban kínált italok elkészítése komoly szakértelmet vagy technikai felszerelést igényelne. Még csak kávéfőzőre sincs szükségünk ahhoz, hogy házilag is elkészítsük kedvenc italunkat. Ami szükséges: neszkávé, néhány jégkocka, tej és vaníliafagylalt. És persze most is elengedhetetlen egy turmixgép. A többi már csak hab a kávén; legyen szó tejszínhabról, csokiforgásról, vagy karamell-, vanília-, csokiszirupról, a díszítésnek kreativitásunk szabhat határt. A nyári italokhoz egyébként ajánlott beszerezni felülről lefelé szűkülő, tölcsér formájú poharakat, amikkel még esztétikusabban tálalhatjuk az alkotást. A különböző kávék esetében például az ilyen formájú poharak nagy segítséget jelentenek a csíkos-kávék készítésénél is. A kávébarna fehérrel keveredő árnyalatai már ránézésre is felpörgethetik a nap további részét.

 

Jeges tea

Jó ötlet minden este főzni egy adag teát, ami reggelre kihűl, majd mehet is a hűtőszekrénybe. Még a hűtés előtt kerülhet bele egy kis édesítés és jó sok citrom – és a nap bármelyik szakaszában kéznél van egy pohár C-vitaminban gazdag frissítő. Tálaláskor pedig tehetünk bele citrom vagy narancskarikát és néhány jégkockát is.

Jeges limonádék

Sokak számára a limonádé fogalma egyenlő a citromos-cukros vízzel. Pedig ennél jóval több lehetőséget rejt! A limonádé tulajdonképpen édesített-ízesített víz. Az amerikaiak például nyár elején jó adag cukorszirupot főznek, amit hűtőben tárolnak, és ezt öntik fel vízzel, citrommal. Szirupként viszont nyugodtan használhatóak a készen kapható szörpök is: a bodza, a meggy, a málna… Jéggel és néhány gyümölccsel egy pohár víz is könnyen feldobható, de jégkására öntve is kiváló hűsítő! A tetejére tehetünk néhány menta- vagy citromfű levelet, színes szívószállal díszítve kész is a mutatós és finom nyári koktél.

 

Nyári italok elkészítése

Íme néhány ital-ötlet, érdemes rászánni néhány percet az elkészítésükre. Akár barátoknak, családnak, vendégeknek kínáljuk; biztosan sikerül vele örömet szerezni, és valószínűleg az elismerés sem marad majd el.

 

Zöldalma koktél

Vendégek érkezésekor üdvözlőitalként ajánljuk a zöldalma koktélt! Zöldalmaszörpből, ásványvízből, pici citromléből és egy karika narancsból készítsünk ízletes, jeges koktélt!

 

Fitt turmix

1 citrom

1 banán

ananász

1 alma

2 kk méz

2 dl sovány tej

1 dl víz

 

Ügyeljünk rá, hogy a tej és az ásványvíz hideg legyen, a gyümölcsök pedig frissek és alaposan megtisztítottak. A gyümölcsöket daraboljuk fel kisebb kockákra, tegyük egy turmixgépbe. Facsarjuk rá a citrom levét, öntsük rá a tejet és az ásványvizet, csorgassuk rá a mézet, majd alaposan turmixoljuk össze. Hidegen fogyasszuk! Ízlés szerint kiegészíthető bogyós gyümölcsökkel is.

 

Avokádó-smoothie

3 pohárhoz (egyenként 2 dl) 2 érett avokádót kimagozunk, húsát kivájjuk és feldaraboljuk. 1 teáskanál reszelt zöldcitromhéjjal, 3 evőkanál zöldcitromlével, 2 rózsaszín grapefruit levével, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 evőkanál barnacukorral és 6 jégkockával krémesre turmixoljuk. Esetleg ásványvízzel hígítjuk.

 

Bogyós smoothie

3 pohárhoz (egyenként 2,5 dl) 30 dkg friss gyümölcsöt megmosunk és megtisztítunk. 20 dkg íróval, 7 evőkanál juharsziruppal és 6 jégkockával (fagyasztott bogyóknál jégkocka nélkül) krémesre turmixoljuk. Poharakba töltjük, és ízlés szerint bogyókkal díszítjük.

 

Mentás jégkása

Szórjunk meg porcukorral 10 dkg piros vegyes bogyós gyümölcsöt, és tegyük hűtőbe. Töltsünk meg 4 poharat jégkásával, önsünk mindegyikbe mentaszirupot és díszítsük gyümölcsökkel.

 

Citrusos gyümölcslé

A nyári melegben nincs is finomabb frissítő, mint egy pohár hideg, gyümölcsös ital. Facsarja ki 2-3 grapefruit és narancs levét, egy kancsóban helyezze a hűtőbe, és egész nap kéznél lesz a vitamindús frissítő.

 

Amarena shake

50 dkg joghurtos meggyfagylalt

2,5 dl hideg tej

2 kis pohár natúr joghurt

1 tejszínhab spray

5 dkg meggy

 

Turmixba tesszük a fagylaltot, hozzáöntjük a tejet, a joghurtot és összemixeljük. Akkor jó, ha szép habos. Hosszú poharakba töltjük, tetejére tejszínhabrózsát nyomunk a sprayből, és meggyel díszítjük.

Forrás: trendmagazin.hu (Sulyok Janka)

Kapcsolódó Cikkek

  • Van, amit a szülők jobban tudnak. Van, amikor a legjobb barát sem tudja elérni, amit egy anya igen. És van, amikor úgy érezzük, a helyzet, amibe kerültünk, meghaladja a tudásunkat, és csak egy felnőtt adhat rá elfogadható tanácsot. Leiner Laura

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

március 2024
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031