Észbontó

Illusztráció az ember és a macskák látásának összehasonlításáról

Off

Azt már általános iskolában megtanuljuk, hogy az ember látásának és színérzékelésének mik az alapjai, és azt is a fejünkbe verik, hogy az egyes állatok eltérő módon látják a világot.

A macskák látása is merőben eltér az emberétől, egyrészt kevesebb alapszínből gazdálkodnak, de az éles látásról is más fogalmaik vannak, mint nekünk.

Nikolay Lamm nemcsak művész, hanem kutató is, aki több egyetem szaktekintélyét is bevonta a projektjébe, hogy megalkossa a tökéletes illusztrációkat, melyekkel a macskák látása bemutatható. A képeken a felső sávban látható az emberi látás, míg alul a macskáké. Ha azt gondoljuk, hogy szegény kis szőrgombócok alig látnak, az téves, ugyanis a mozgásokra nagyságrendekkel érzékenyebb a szemük, mintha valamilyen mozgásérzékelő szenzorról lenne szó.

Ráadásul a macskák az ember 180°-os képszögéhez mérten többet látnak a térből, mintegy 200°-ot, de az is igaz, hogy a távolabb ülő szemek miatt a „képközépen” kicsit több a homály. Noha az élességgel gondok vannak, de nagyon hamar behozzák a lemaradást, amint lecsökken a fénymennyiség, ugyanis az ember hiába lát élesebben, ha a szeme alapvetően a nappali fényviszonyokhoz lett kalibrálva, és homály ide vagy oda, de a macskák sokkal jobban látnak sötétben, mint mi.

Forrás: printscreen.hu

Kapcsolódó Cikkek

  • Mindenki a szépségről beszél, mi néz ki jól, milyen termékek vagy ruhák tesznek még szebbé. De az én szememben a magabiztosság a szépség. Selena Gomez

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

május 2022
H K S C P S V
« máj    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031