Ajánló, Life

Szandi és az elrabolt matektanár

Off

kkkkkGabi az egyik tízperces szünetben zaklatott állapotban huppant le Szandi mellé a padba.
– Emberrablás történt – súgta a fülébe, mire barátnője kénytelen volt abbahagyni a magolást.
– Légy szíves, ne zavarj ilyen nyilvánvaló butaságokkal – szólt bosszankodva Szandi. – Nem látod, hogy készülök? Lassan két hónapja nem feleltem, de most tuti, hogy engem fognak kihívni.
– Nem mondanám, ha nem így lenne – erősködött Gabi, …

 

…aki ezúttal is kapucnis felsőt viselt a farmerjához, vagyis továbbra is ragaszkodott a sportos öltözékhez.
– Na, és kit raboltak el? – fordult feléje a vörösesbarna hajú lány, mert úgy gondolta, ha végighallgatja váratlan látogatóját, akkor hamarabb megszabadul tőle.
– Horkai tanár urat – mondta rövid hallgatás után komor arccal Gabi.
– A matektanárt? Szerintem legalább a fél osztály ezt kifejezetten jó hírnek tartaná – viccelődött Szandi.
– Ne marháskodj már! Komolyan beszélek – erősködött a kapucnis lány. – Itt a bizonyíték – tette hozzá, majd előkotort a zsebéből egy gyűrött papírlapot.
– Ejha! – bólintott elismerően Szandi, aki igazából csak most kezdte komolyan venni az ügyet. – Mutasd csak! Hol találtad?
– A tanári asztalon, bent a teremben.
– És mi van rajta? – hajolt közelebb Szandi a fecnihez. – Ha jól látom, ezek nem betűk, inkább valamiféle ábrák. Ritka rondán ír a tanár úr.
papirlap_vilkekA csajok egy-két percig némán vizslatták a papírlapot, majd elhatározták, hogy a nyomozást a nagyszünetben folytatják. Gabi a barátnője lelkére kötötte, hogy nem fog senkinek sem szólni az esetről, amíg meg nem bizonyosodnak róla, hogy valóban bűncselekmény történt. Szandi hallgatást ígért, de a következő órán csakis a matektanár által hátrahagyott különös üzeneten járt az agya. Furcsa eset, az egyszer biztos!


*
A nagyszünetben Gabi újra felbukkant Szandi mellett.
– Na, rájöttél valamire? – kérdezte izgatottan.
– Igen, arra, hogy majdnem sikerült rászedned – válaszolt fejcsóválva a barátnője.
– Ezt meg hogy érted? – szólt ártatlan arccal a kapucnis lány.
– Gabka, ugyanezt a papírt láttam Katinál, Bencénél és még vagy öt-hat másik osztálytársunknál – mondta megjátszott szigorral Szandi. – Egész órán a saját fecnijüket bújták. Amiből arra következtettem, hogy itt nem emberrablás történt, hanem valami sokkal egyszerűbb dolog. Igazam van?
– Jó, jó, lebuktam – ingatta a fejét kissé elkenődve Gabi –, de akkor is segítened kell!
– Tudod, hogy számíthatsz rám – szólt Szandi, aki máris megbocsátott barátnőjének, ráadásul egyre jobban furdalta a kíváncsiság. Vajon mit találhatott ki Horkai tanár úr?
81tap_i_mat_fuzet– Ez valójában egy matekszakköri feladat – árulta el Gabi. – Azt játsszuk, hogy a tanár urat elrabolták, nekünk pedig a hátrahagyott nyom alapján kell őt megtalálnunk. Aki nyer, az biztosan jobb jegyre számíthat majd az év végén.
– De hát te amúgy is állandóan a legjobbak közt vagy, minek ez neked? – csodálkozott el Szandi. – És nem gondolod, hogy így egyszerűen csak csalsz?
– Ugyan már! – legyintett a kapucnis lány. – Ez szakkör, itt bármi megengedett. Horkai tanár úr is megmondta, hogy bármilyen eszközt használhatunk. Nyomozásban pedig te vagy a legjobb!
– Ez talán igaz – válaszolt eltűnődve Szandi, aki egyáltalán nem sértődött meg, amiért a barátnője ezúttal az eszközök közé sorolta. Jólestek neki az elismerő szavak, a hízelgésnek néha nem tudott ellenállni. – No, gyere, elmondom, mire jutottam – húzódott közelebb Gabihoz, hogy mindketten jól lássák a papírra rajzolt feladványt. – A nyolc jel között csak két betű van, a maradék hat valamiféle ábra.
– Igen, ezt én is észrevettem – közölte Gabi nem túl nagy lelkesedéssel, miközben újra szemügyre vette a fecnit, amin a következőket látta:

dddd

– Mit mond ez neked? – kérdezte Szandi.
– Semmit az égvilágon – rázta meg a fejét a barátnője. – Ha bármit is mondana, nem kérdeztelek volna téged. Csak nehogy azzal hencegj, hogy ez számodra teljesen világos!
– Márpedig tényleg az – bólintott Szandi. – De inkább csak szerencsém van. Néhány hete botlottam hasonló jelekbe, amikor magyarórára készültem.
– Magyarra? – nézett rá megütődve a kapucnis lány. – Azt hittem, ez matek.
– Ha akarom, matek, ha akarom, nyelvtan – mosolygott rendületlenül Szandi, aki élvezte, ha tudálékoskodhatott. – Ezek a jelek ugyanis az ősi föníciai ábécé betűi.
– Szóval betűk? – hitetlenkedett még mindig Gabi. – Vagyis ez…
– …egy szó – fejezte be helyette a mondatot a másik lány. – Ha megfejtjük a jelentését, megtudod, hová bújt a tanár úr.
– De hogyan lássunk neki? – tanácstalankodott a barátnője.
– Nagyon egyszerű. Keresünk a neten egy olyan oldalt, amelyen rajta van a föníciai ábécé összes betűje. Add csak ide a telódat!
– Ööö… nekem még mindig nincs – vallotta be Gabi. – Tudod, nem szeretem ezeket a modern kütyüket. Annyira bonyolultak…
– Jó, akkor rámegyünk a netre. Irány a PC-terem!
*csajok_fejezet7_szandi_gabi_karkoto
A két lány nemsokára ott ült az egyik iskolai számítógép előtt, és szorgalmasan kutatott az oldalak között.
– Megvan, ez jó lesz! – kiáltott fel hirtelen Szandi, és máris körmölte a jelek alá a betűket. – Nézd csak, a tenyér a mai K-nak felel meg. A szárai tényleg olyanok, mint a széttárt ujjak.
– Ja, egy négyujjú fickó keze – jegyezte meg epésen Gabi.
– A szem jeléből a latin ábécében, vagyis az általunk is használt rendszerben O betű lett – folytatta Szandi, ügyet sem vetve barátnője csipkelődésére.
– Igen, ez logikus – helyeselt a kapucnis lány.
– A hal pedig a mai N betű.
– Na, ezt ki nem találtam volna.
– Én sem – csatlakozott Szandi. – Itt azt írják, hogy korábban talán a kígyó jele volt.
– Igen, ahhoz már jobban hasonlít.
– Az Y az… – bizonytalanodott el Szandi – úgy látom, hogy… egyszerűen Y. Ez csak később jelent meg az ábécében, valószínűleg ezért nem jelölte képpel a tanár úr sem.
– Mi a következő? – sürgette Gabi, aki nagyon kíváncsi volt már a megfejtésre.
– Ha jól látom, az egy horog lenne – próbálta kisilabizálni a barátnője a rajzot. – Ha pedig így van, akkor az egy V betű.
– Ez is logikus. Egy horog két éles karommal. Menjünk tovább! – szólt izgatottan Gabi.
– Már csak három van – nyugtatgatta Szandi. – A következő az X.
– Jó, az X az X, nem érdekes – próbált túllépni rajta a kapucnis lány. – Haladjunk már!
– Nem, nem! – intette le Szandi. – Ez nem X, hanem egy olyasfajta jel, amit régen például aláírásként használtak az írástudatlanok. Mára viszont T lett belőle. Gondolj csak a görög ábécé théta betűjére, pontosan ugyanígy néz ki, csak be van karikázva. Olyan, mint egy célkereszt.
– Jó, akkor legyen T – mondta bosszúsan Gabi. – És az a tehénfej? Az is T, mint tehén?
– Nem – nevetett Szandi. – Ez a legegyszerűbb. Itt azt írják róla, hogy a föníciai alef szó ökröt jelentett, a görögben ebből alfa lett, vagyis…
– … vagyis a latin ábécében A – vágott a szavába Gabi. – Az alfát még én is ismerem.
– Ügyes vagy! – dicsérte meg a barátnője. – Cserébe elárulom, hogy az utolsó jel a resh szót jelöli, a föníciaiaknál így nevezték az emberi fejet. Az utolsó betűnk tehát az R.
Gabi azonban ezt már nem hallotta, mert pár pillanattal korábban felpattant a helyéről, és eszeveszett futásba kezdett. Szandi meglepetten nézett utána, hiszen elvárt volna legalább egy rövid köszönetet, de persze nem tudott haragudni a barátnőjére. Inkább lassan feltápászkodott maga is a gép elől, és komótosan elindult utána. Jól tudta, hová rohant el, hiszen ott volt előtte feketén-fehéren a gyűrött papírlapon:

zzzzz

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Van, amit a szülők jobban tudnak. Van, amikor a legjobb barát sem tudja elérni, amit egy anya igen. És van, amikor úgy érezzük, a helyzet, amibe kerültünk, meghaladja a tudásunkat, és csak egy felnőtt adhat rá elfogadható tanácsot. Leiner Laura

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

április 2021
H K S C P S V
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930