Nincs kategorizálva

TAG Heuer Mikrogirder (videóval!)

Off

A férfi egyetlen ékszere a karóra, ezt már milliószor hallottuk, és talán valamennyire igaz is. A TAG Heuer legújabb üdvöskéje, a Mikrogirder, olyan mércét állított fel a konkurencia előtt, amit nem lesz könnyű überelni. 

TAG Heuer Mikrogirder

1675-ben Christian Huygens találta fel a mai mechanikus órák szíveként működő rendszert, melynek alapja egy balanszkerék és egy spirál alakú torziós hajszálrugó, az évszázadok során az alkatrészek jelentős fejlődésen mentek keresztül, de az alap működési elv nem igazán változott. A Huygens-rendszer rendkívül megbízható, illetve esztétikailag is nagyon szép, de vannak hátrányai is, nem ez a legpontosabb rendszer, érzékeny a gravitációs erő változására és a hőtágulásra is, illetve lehetetlen 500 Hz-nél nagyobb frekvenciát elérni vele.

Egy hétköznapi kronográf óra 28 800-at leng óránként, ami 4 Hz-nek felel meg, ezzel szemben a Mikrogirder 7 200 000-et leng, ami 250-szer több, mint egy átlagos óra, ez már 1000 Hz-t jelent. A gyárnak ez úgy sikerült, hogy a Huygens-rendszeren változtatott, a spirál alakú rugót, egy gerendaszerű elemmel cserélték ki, mely oszcillátorként funkcionál az órában. Az új rendszer tömege jelentősen kisebb, így az alaprendszer pontatlanságbeli problémáját kiküszöbölték.

A szerkezet elkészítése során az óragyár mérnökei tíz új szabadalmat jegyeztettek be. Az extrém magas frekvencián működő óra sokkal nagyobb járástartalékkal bír, mint egyszerűbb társai. Stopper indítása után, a másodpercmutató szédületes rohanásba kezd, melyet a lenti videó végén is látni lehet, igaz, ilyen tempónál mindössze 4 percünk van, míg nem kell a felhúzókoronához nyúlnunk.

TAG Heuer számára ez a megrögzött teljesítményhajhászás valahol érthető, rengeteg sportesemény során láthatjuk a cég emblémáját, legyen az Olimpia vagy a Forma-1. Mechanikus óráknál is megpróbáltak egy olyan csodát alkotni, amitől mindenkinek leesik az álla. Az óra nem kapható csak egy bemutató példány létezik, így ára sem ismert, de valószínűleg nagyon sok nullát fog tartalmazni az árcetli, ha egyszer kapható lesz.

Nézz bele ebbe a klassz kis videóba!

Forrás: popecpost.hu (vesz)

Kapcsolódó Cikkek

  • Minek emésztenénk magunkat? (…) Aminek jönnie kell, jönni fog, és ha itt lesz, szembenézünk vele. J.K.Rowling

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

január 2021
H K S C P S V
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031