Life

Téged is zavar? Ezért nem pattog ki minden kukorica a mikróban

Off

Az egyik legfinomabb és egyben legpraktikusabb ropogtatnivaló egyértelműen a popcorn. Kihagyhatatlan része egy jó mozizásnak vagy otthoni társasjáték estnek. Nem foglal sok helyet és árban sem olyan vészes, ha a többi hasonló termékfajtához viszonyítjuk. Ráadásul nem csak ízletes, de nagyon egészséges is.

52913894 - popcorn on wooden table

Tökéletes rost-forrás, alacsony kalóriatartalma miatt a diétádba is passzol, antioxidáns tartalma pedig még egyes gyümölcsökénél is magasabb. Természetes formájában kiváló folsav-, C-vitamin- és niacinforrás. Azonban van egy apróság, ami még a legbékésebb popcorn-fogyasztókat is könnyedén kitudja hozni a sodrából. Amikor tökéletes hőfokra és időre állítod be a mikrót, majd aztán az ínycsiklandóan megdagadt pattogatott kukoricával teli zacskót át öntenéd egy tálba és észreveszed, hogy a tasak alja tele van apró, kemény kukoricamagokkal. De miért? Mi a bajuk azokban a sötét pici daraboknak, amiért nem hajlandóak átalakulni?

A legtöbb gabona héja átengedi a vizet. A kukoricamag kemény védőrétege azonban épphogy magába zárja az éltető folyadékot. Egy kukoricamag kb 13,5% százalékát víz alkotja. Ha ezt eléggé felmelegítjük, olyan nagynyomású vízgőzzé alakul, ami képes kirepeszteni még a keményebb külső réteget is. Ilyenkor a belső anyag nagyobb térfogatúvá válik és a kukoricamag egész egyszerűen kifordul önmagából, hogy aztán a belső keményítő egy szivacsos, kívül ropogós anyaggá váljon, amit mindannyian annyira imádunk. Azonban vannak olyan szemek, amiknél ez egész egyszerűen nem működik, tegyük akár húsz percre is mikróba azokat.

forrás és teljes cikk: www.femcafe.hu

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Adj egy lánynak megfelelő cipőt, és meg tudja hódítani a világot. Bette Midler

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

május 2018
H K S C P S V
« ápr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031