Lélek

Valentin- vagy Bálint-nap?

Off

A szeretet és a szerelmesek ünnepének tartják február 14-ét, Bálint napját, amely nálunk Valentin-napként vált népszerűvé.  Az ünnep gyökerei szerteágazóak: nemcsak keresztény eredetű, hanem egyesek szerint pogány, mások szerint ókori római szokásokból alakult ki.

rose-3142529_1280

Az bizonyos, hogy Szent Valentin ünnepe több mint 1600 éve szerepel a naptárban, ám az általunk ismert „ünneplés” alig két évtizede lett ismert hazánkban.

Szerelmesek védőszentje
A katolikus egyház jelenleg három különböző szentet ismer Valentin, illetve Valentinus néven – mindegyikük mártírhalált halt.
Az egyik változat szerint Szent Valentin egy római pap volt, aki mártírhalált halt, mert nem adta fel a kereszténységet a vallás üldöztetése idején. Február 14-én halt meg, és a legenda szerint a börtönből üzenetet küldött barátainak, hogy szereti őket.
A legenda másik változata azt állítja, hogy Szent Valentin papként szolgált Claudius császár ideje alatt, aki bebörtönözte őt, mert ellenezte döntését, amely megtiltotta a fiatal férfiaknak, hogy házasodjanak, és titokban továbbra is esketett párokat. E szerint a történet szerint Szent Valentin fogsága ideje alatt összebarátkozott a börtönőr lányával, és akinek halála előtt írt egy levelet, amelyet így írt alá: “a te Valentinodtól”.

Érdekesség
Gelasius pápa rendelte el 496-ban, hogy az addigi Luperkalia ünnep helyett február 14-én Szent Valentinre emlékezzenek. Fokozatosan, ez a nap lett a szerelmes üzenetek napja, és így Szent Valentin lett a szerelmesek védőszentje.

Tudtad?
Az Egyesült Államokban, Miss Esther Howland volt az első, aki Valentin napi képeslapot küldött. Mára már hatalmas üzletté vált a Valentin-napi üdvözlőkártya, több százmilliót adnak el belőle évente.

Kapcsolódó Cikkek

  • A tökéletlenségeid tesznek széppé és azzá, aki vagy. Demi Lovato

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

szeptember 2021
H K S C P S V
« máj    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930