Észbontó, Sport

WaveJet: egy újítás, amely borítékolhatóan megváltoztaja a szörfözés jövőjét

Off

A Hawaii-n élő, szörfösből lett kaszkadőr, Love Hodel eleinte nagyon szkeptikus volt azzal kapcsolatban, hogy a motorizált szörfdeszka mennyire alakítaná át ezt az extrém sportágat.

Sőt szörföző tömegeket és zsúfolt tengerpartokat vizionálva magában arra jutott, hogy valószínűleg meg is ölné. Szerintünk is benne van a pakliban.

“Mivel az óriáshullámokon nőttem fel, így sokáig nehezen tudtam elfogadni, hogy egy szörfdeszkán bármit is motorizáljanak – mondta Love Hodel. – De aztán kipróbáltam a WaveJetet, és megváltozott a hozzáállásom. Szerintem mindenki tegyen egy próbát vele, és maga döntse el, jó-e.”

Ezekben a WaveJetekben két, a deszka közepén cserélhető tokban lévő lítiumion-akkumulátor termeli az energiát, ezáltal akár ötször akkora sebességre is képes lehet, mint a sima deszka. Ez a partról való beevezésnél és a hullámokra úszásnál lehet nagyon hasznos a szörfös számára. Használata egyszerű, egy gombbal be- és kikapcsolható, és nagyjából egy órán át bírja.

Szó se róla: horgászni nagyon jól lehet róla

A motorikusan hajtott szörfdeszkát egyébként nem most találták ki, már a hatvanas években is kifejlesztettek hasonlót, bár az sokkal nehezebb, hangosabb és benzin meghajtású volt, ami a környezetet is szennyezte, ezért nem is terjedt el sehol. Ez a veszély már nem fenyeget, problémák viszont ezzel az újítással is akadnak.

Odáig ugyanis rendben, hogy a fejlesztést a halászok is nagyon szeretik, mert megkönnyíti a munkájukat, akárcsak a vízimentőkét, akik így értékes másodperceket nyerhetnek egy-egy kritikus esetnél. Sőt, egyelőre a szörfösök is élvezik, mert eddig nem tapasztalt szabadságot ad nekik, és segítségével több hullámot lovagolhatnak meg.

Azonban felborulhat a sorrend a hullámokon, hiszen azok, akiknek van ilyen aksi a deszkájukon, sokkal gyorsabbak “tiszta” társaiknál. A másik, hogy bár az ára egyelőre borsos, 4500 dollár (kb. egymillió forint), de pár éve még csak egy jópofa fejlesztés volt, ma azonban már egyre népszerűbb.

Nem kell már úszógumi: apu majd berobog a vízbe a gyerekkel

Ez akár azt is eredményezheti, hogy pár év múlva a piacon olcsóbban lehet majd beszerezni, emiatt pedig egyre többen fogják kipróbálni: a lelkes laikusok elárasztják majd a tengerpartokat, kiszorítva az igazi szörfösöket a népszerű helyekről.

Nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de ez akár odáig is elfajulhat, hogy a szörfösöknek idővel majd hasonló problémával kell szembenézniük, mint a hegymászóknak a turistalátványossággá változott Mount Everesten: tömegek, feszült sorban állás, és a sportág szépségének halála.

Forrás: extrem.hu (Szasza)

Kapcsolódó Cikkek

  • Közhely, de van, amikor szavak nélkül is értjük a másikat. Van, amikor szavakkal sem. Leiner Laura

Legolvasottabb Cikkek

LÁJK Naptár

április 2021
H K S C P S V
« máj    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930